Keresés ebben a blogban

2015. február 9., hétfő

Vulkán Verpeléten

A tábor első napján fogjátok megnézni a verpeléti vulkánt.

Az országban páratlan, csaknem eredeti épségben fennmaradt vulkáni kúp a verpeléti Vár-hegy. A tengerszint felett 200 méter magasságban található csonka kúp 60 méternyire emelkedik ki környezetéből.
A Vár-hegy nevét a kúpon épített, de azóta elhordott várszerű erődítményről kapta.
Az erődítmény még az 1848-49-es szabadságharc idején is állott. Az 1849. február 27-i kápolnai csatába vonuló magyar honvédekre - a szájhagyomány szerint - innen nyitott tüzet 30 ágyúval és röppentyűs ütegével a császári sereg. Az erődítmény köveit a XX. század elején a környékbeliek széthordták, ezt követően a vulkáni kúp belsejét is elkezdték bányászni.
A Vár-hegy egy rétegvulkáni parazitakúp, parazita vulkán. A terület elsősorban geológiai értékei miatt lett védett. Magyarországon egyedülálló módon nagyon jól tanulmányozható itt a középső-miocénkori andezit rétegvulkáni parazitakúpok felépítése, mivel a kúp belsejében lévő andezitet kibányászták, így feltárult a kráter belső szerkezete. Geológiai értékei mellett a terület élővilága is jelentős természeti értéket képvisel. Fajgazdag lejtősztyeprét található a kúp délnyugati és északnyugati oldalán. Ebben több mint tíz védett növényfaj fordul elő. A Vár-hegy rovarfaunája is gazdag. Eddig részletesebben a lepkefaunát vizsgálták a szakemberek, 16 védett lepkefaj előfordulását sikerült igazolni. Csapadékosabb években a kráter alján időszakos vízállás alakul ki, ami kétéltűek számára nyújt szaporodóhelyet. A terület száraz gyepeiben erős állománya él a zöld- és a fürge gyíknak, a nyílt sziklagyepekben és sziklafalakon fali gyíkok sütkéreznek. Egyes megfigyelések szerint korábban vörös vércse is költött a hegyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése